2023, anul de trecere la cloud hibrid

12 Iunie 2023 Timp de citire: 5 minute

Proiectele de cloud hibrid implică în egală măsură o arhitectură tehnică, dar și o abordare strategică. Investițiile tot mai mari în cloud hibrid arată însă și o schimbare majoră de mentalitate în rândul departamentelor IT. Organizațiile moderne au nevoie de un nivel ridicat de flexibilitate și agilitate, care nu poate fi întotdeauna livrat cu propria infrastructură IT.

Această realitate este surprinsă într-un mod relevant de raportul Uptime Institute (Annual outages analysis 2023), care a sondat opiniile a peste 10.000 de specialiști despre cât de potrivit este cloudul public pentru rularea unor aplicații critice. Diversitatea răspunsurilor validează cele mai diverse scenarii de lucru care implică un cloud hibrid. Conform raportului Uptime, 18% dintre participanți consideră că aplicațiile critice trebuie să ruleze on-premises, pentru 25% cloud-ul oferă reziliența necesară, iar 34% consideră că doar câteva dintre aplicațiile critice pot sta într-un cloud public.

Cel mai probabil, următorii ani vor dovedi din plin că o strategie de cloud hibrid este calea de mijloc și alegerea câștigătoare între tendința de a rula totul pe propria infrastructură IT pentru a avea control și acea de a muta totul în cloud pentru a avea flexibilitate. În sprijinul acestei afirmații stă și recentul studiu Global Hybrid Cloud Market (lansat în luna aprilie), conform căruia piața de profil va avea o evoluție constant ascendentă pe întreg intervalul 2023-2030, cu o creștere anuală compusă de 20,8%.

cloud hibrid

HPE GreenLake, cloud hibrid tunat la maximum


Hewlett Packard Enterprise a dus arhitectura de cloud hibrid și conceptul de “IT on demand” la un alt nivel prin lansarea GreenLake, în vara anului 2018. HPE GreenLake este un concept de Infrastructure-as-a-Service care pune la dispoziție și platforma de gestionare edge-to-cloud, ceea ce le permite clienților să-și gestioneze infrastructura IT într-un mod flexibil și eficient.

HPE Greenlake combină beneficiile unui cloud public cu cele ale unui cloud privat și oferă o soluție flexibilă de consum IT, care permite clienților să plătească doar pentru resursele de care au nevoie și să le ajusteze dinamic și automat în funcție de necesități. HPE Green Lake este o solutie ce se mulează și este concepută în jurul nevoilor clienților (servere simplificate, servicii + third-party solutions) ce aduc on-site experiența din cloud, dar și Cloud Economics.

HPE GreenLake oferă servicii de infrastructură IT – stocare, rețea și servere, precum și servicii de analiză de date și securitate, toate gestionate într-un mod simplificat și centralizat. Oferta este extrem de diversă, pe platforma HPE GreenLake, clienții având acces la toate serviciile necesare unei organizații moderne digitalizate:

  • Inteligență artificială și Machine learning pentru orice scenarii de procesare a datelor
  • Aplicații de business pentru optimizarea activității: plăți, records management, interacțiune cu clienții
  • Private cloud de nivel enterprise pe infrastructură virtuală sau bare metal
  • Mașini virtuale, containere și baze de date
  • High Performance Computing (HPC) pentru rularea aplicațiilor de simulare realistă, big-data, proiectare 3D etc.
  • Securitate și protecția datelor (disaster recovery, protecție anti-ransomware, autentificare multifactor)
  • Soluții SAP, de la SAP S/4HANA la SAP HANA Enterprise Cloud livrat din platforma GreenLake
  • Storage, backup as a service, precum și virtual desktop infrastructure (VDI)

Mai mult, prin intermediul HPE GreenLake Marketplace, clienții au acces la multiple servicii cloud third-party inclusiv: Amazon, Accenture, Spark Apache, Infosys, Microsoft etc. Soluția are în spate infrastructura bare metal care este limitată la necesarul în momentul contractării, pentru creșteri ale resurselor este nevoie de upgrade prin adăugare de noi echipamente care să întrunească nevoile respective. GreenLake este oferit in sistem pay-as-you-use cu o parte minimă comisă din partea clienților, ce poate varia între 60-100%, iar diferența de pana la 100% (daca exista) se va plăti ca și pay-as-you-use.

Totodată, HPE GreenLake oferă un pachet complet de servicii de management prin care clienții își pot optimiza infrastructura și aplicațiile și pot automatiza diverse sarcini operaționale. Beneficiază de asemenea de rapoarte și analize în timp real, pentru ca departamentul IT intern să aibă o imagine de ansamblu și control total asupra mediului IT.

Ce spun cifrele?

Clienții HPE GreenLake raportează o creștere cu 85% a disponibilității și implicit mai puține întreruperi neplanificate. Din punct de vedere operațional, GreenLake aduce și o mult-așteptată creștere de eficiență, utilizatorii atestând o reducere cu 41% a timpului necesar administrării întregului mediu IT și o creștere de 35% a eficienței generale.

HPE GreenLake are deja o amprentă considerabilă, fiind utilizată de circa 65.000 de clienți la nivel global. Platforma de cloud privat HPE conectează nu mai puțin de 2 milioane de dispozitive și găzduiește peste 1 exabyte de date.

Companiile care utilizează HPE GreenLake provin din diverse domenii de activitate: servicii financiare, agenții guvernamentale, administrații urbane, spitale, startup-uri IT, universități etc. Provocările sunt diferite pentru fiecare dinrte aceștia, unii doresc acces la o infrastructură OT nouă și performantă, alții doresc procesare rapidă a dateleor sau adminsitrare simplificată.

În Romania, platforma HPE GreenLake este disponbilă prin NOD, pentru mai mutle informații accesați pagina dedicată HPE GreenLake.

Articole asemănătoare